HAYATI

Tiyatro eleştirmeni. 3 Mayıs 1933 günü İstanbul’da dünyaya geldi. 30 Kasım 1982’de İstanbul’da yaşama veda etti. Tam adı Sabri Günay Akarsu. Yaşar Hanım ile Akif Akarsu’nun oğlu. Ortaöğrenimini 1953’de Ankara Atatürk Lisesi’nde, yükseköğrenimini ise 1962’de İstanbul Teknik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik Mühendisliği Bölümü’nde tamamladı. Öğrencilik yıllarında Haliç Tersanesi ve Hayat Ansiklopedisi’nin yazı kadrosunda çalıştı. 1961-63 yılları arasında Türkiye Milli Gençlik Teşkilatı’nın Gençlik dergisinin yöneticilik görevini üstlendi. Askerliğin bitirdikten sonra İstanbul Teknik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi’nde asistanlık yaptı. Günay Akarsu, son görev yeri olan Denizcilik Bankası Haliç Tersanesi’nden kendi isteği ile emekliye ayrıldı. İki kez evlenen Akarsu, bir çocuk babasıydı.

Günay Akarsu’nun ilk tiyatro eleştirileri 1958’de Yelken dergisinde çıktı. Varlık, Ataç, Yeni a, Yansıma ve Forum dergileri ile, Son Havadis, Milliyet, Demokrat İzmir, Vatan, Yeni Ortam, Politika ve Cumhuriyet gazetelerinde tiyatro eleştirileri kaleme aldı. Merhaba adlı amatör bir tiyatro topluluğunu yönetti. Kurucusu olduğu İzlem Yayınevi’nin çıkardığı Oyun (1963-66 yılları arasında yirmi dokuz sayı yayımlanan) ve Tiyatro 70 dergilerini yönetti. İstanbul’da Tepebaşı Deneme Sahnes’nde gerçekleştirilen iki yıllık Tiyatro Okulu’nda tiyatro eleştirmenliği derslerini okuttu. Halk danslarının değişik bir yorumunu yansıtan “Açan Açana” isimli oyunu 1974 yılında sahnelendi. Günay Akarsu’nun kaleme aldığı tiyatro eleştirileri kitaplaşmadı. Çalışmalarında tiyatro eleştirileri üzerine yoğunlaşan yazarın yayımlanan tek yapıtı K. de Segur’dan yapmış olduğu İyi Yürekli Kız adlı çeviri eseri oldu. Döneminde kaleme aldığı tiyatro eleştiri yazıları ile adından söz ettirip, bu türün Türk edebiyatında gelişmesine ön ayak olan isimlerden biri olduğu kabul edildi.

ESERLERİ

ÇEVİRİ:

  • İyi Yürekli Kız (K. de Sagur), İstanbul, Armağan, 1975’de

KAYNAKÇA: Behçet Necatigil / Edebiyatımızda İsimler Sözlüğü (On sekizinci basım 1999’da), Şükran Kurdakul / Şairler ve Yazarlar Sözlüğü (gen. 6. bas. 1999’da), TBE Ansiklopedisi (2001’de), ), İhsan Işık / Yazarlar Sözlüğü (1990 ve 1998’de) – Türkiye Yazarlar Ansiklopedisi (2001 ve 2004’de) – Encyclopedia of Turkish Authors (2005’de) – Resimli ve Metin Örnekli Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi (2006’da, gen. İkinci bas. 2007’de) – Ünlü Edebiyatçılar (Türkiye Ünlüleri Ansiklopedisi, C. 4, 2013’de) – Encyclopedia of Turkey’s Famous People (2013’da),

 

Paylaş