HAYATI
Öykü yazarı. 1954 yılında İzmir’de dünyaya geldi. Karşıyaka Aydoğdu İlkokulu’nu, Şerife Eczacıbaşı Ortaokulu’nu, İzmir Kız Lisesi’ni ve Ankara Sosyal Hizmetler Akademisi’ni bitirdi. Mersin Çocuk Bakımevi’nde sosyal hizmet uzmanı olarak çalıştı. Ayvalık’ta yaşıyor.
Ayşe Kilimci’nin ilk öyküsü 1972’de Varlık dergisinde çıktı. Sonraki yıllarda öykülerini Yansıma, Dönemeç, Türk Dili, Varlık ve Oluşum dergilerinde yayımladı. Özellikle kent insanlarını, kimsesiz ve fakir çocukları konu edindiği öykülerinde başarılı gözlemleri ve samimi anlatımıyla dikkat çekti. İlk kitabı Yapma Çiçek Ustaları’nda kadınların dünyasını başarıyla yansıttığı kabul edildi. Yazarın öykü kitaplarının yanı sıra Çocuk kitapları da vardır. “Ayşe Kilimci’nin öykülerindeki dil zenginlikleri, ayrıntı ve incelik özellikleri; halk diliyle, deyimlerle günümüzde halkın konuştuğu dilin sentezlerinden oluşan dilsel çeşitlilik apayrı bir incelemenin konusu olabilir… Ben, sıradanlaşan, tatsızlaşan konuşma ve yazı dilimizin Ayşe Kilimci’deki gibi bir dil ve yaşam ustalığıyla nasıl renklenip derinleşeceğini gösteren saymakla tükenmez örneklerden birkaçıyla yetinmek yerine, dilimizin ve yaşama kültürümüzün sığlaşmasından tedirginlik duyan herkesin ‘Yeni Moda Aşklar Destanı’nda bir soluk almalarını diliyorum…” (Ataol Behramoğlu).
ÖDÜLLERİ
- “Anadilinde Çocuk Olmak” röportajıyla 1989 Yunus Nadi Ödülü (mansiyon)
- “Kanadı Gümüşlü Kuş” öyküsüyle 1990 Abdi İpekçi Dostluk ve Barış Ödülü (üçüncülük)
- Yeni Moda Aşklar Destanı ile 1995 Yunus Nadi Öykü Ödülü (Nevra Bucak’la paylaştı).
ESERLERİ
Öykü:
- Yapma Çiçek Ustaları, İst.: Bilgi, 1976
- Sevdadır Her İşin Başı, İst.: Kaynak, 1983
- Sevgi Yetimi Çocuklar, Ank.: Bilgi, 1987
- Gül Bekçisi/Eylül Arifesi Mektuplar, Ank.: Bilgi, 1989
- Yeni Moda Aşklar Destanı, İst.: Papirüs, 1997
- Mucize Var mıdır Mehmet Abla, İst.: Epsilon, 2002
- Şu Ölüm Dedikleri, İst.: Altın, 2006.
Röportaj:
- Anadilinde Çocuk Olmak, İst.: Papirüs, 1998.
Anı:
- Ah Benim Akortsuz Kalbim, İst.: Altın, 2008.
KAYNAKÇA: Necatigil, İsimler, 226-227; M. Uyguner, “Kilimci Ayşe”, TDEA, V, 349; Kurdakul, Sözlük, 377; Karaalioğlu, 326; Necatigil, Eserler, 394-96; M. Aydın, Ne Yazıyor Bu Kadınlar, Ank., 1995, s. 250-252