1932 İzmir doğumlu şair.
HAYATI
1932 yılında İzmir’de dünyaya geldi. 28 Eylül 1993 günü İstanbul’da yaşama veda etti. Tam adı Tevfik Fikret Akdağ. Havva Hanım ile maliyeci İhsan Akdağ’ın oğludur. 1951’de İzmir Namık Kemal Lisesi’ni bitirdikten sonra başladığı Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nden 1958’de mezun oldu. Ardından İş Bankası, Akbank ve Merkez Bankası’nda müfettiş olarak çalıştı. Kendi isteği ile emekliye ayrıldı.
Tevfik Akdağ’ın İkinci Yeni çizgisinde kaleme aldığı ilk şiirleri 1952’de Varlık dergisinde yayımlandı. Daha sonra yapıtları Papirüs, Türk Dili, Yeditepe, Mülkiye, Şairler Yaprağı, Pazar Postası ve Ataç gibi dergilerde yer aldı. 1955’te Ankara’da İlhan Berk, Turgut Uyar, Yılmaz Gruda, Tarık Dursun, Muzaffer İlhan Erdost ve Orhan Duru ile birlikte altı sayı yayımlanan Şimdilik adlı bir edebiyat dergisi çıkardı.
Adı İkinci Yeni hareketi içinde gösterilen Tevfik Akdağ’ın Garip Şiiri etkisi ile olgunlaşan çalışmaları, İkinci Yeni’den de etkilenerek kişisel bir kompozisyon bütününe ulaştı. Söyleyiş güzellikleri ve kıvraklıkları taşıyan şiirleri, her adımda yeni görüntülerle karşılaşıldığı gibi, her dizesinde yepyeni imgeler bulunan, zaman zaman da bir bilgenin öğütlerine dönüşen bir ustalığın ürünleri olarak değerlendirildi. Değişik bir şiir tekniği, özgün imgeleri ile yaşamdan duyulan mutluluk özlemi, Tevfik Akdağ’ın şiirlerinin ilgi çekmesinin asıl nedenlerini oluşturdu.

Tevfik Akdağ, Cemal Süreya, Tomris Uyar, İlhan Berk ve Ece Ayhan ile birlikte.
“Kişisellikten toplumsala kadar uzanan bir özü getiren bu bölümdeki şiirleriyle Akdağ, bir yaşama sevinci, mutluluk, tertemiz bir sevi ardında görülmejte ve dünyaya gelişle “çıplak ve sevinçle” başlayan bu özgür ve mutlu yaşamdan haz alışın havasını duyurmaktadır.” (Muzaffer Uyguner)
“Tevfik Akdağ, şiir geleneğimizden yararlanmıyor. Divan şiirinden olsun, halk şiirinden olsun hiçbir etki taşımıyor. Ne yerli, ne yabancı hiçbir şairden, etkilenmemiş, kendi şiirini kendi kurmuş. Getirmiş kendi sesini, kendi havasını yerleştirmiş şiirlerine. Kelimeleri çok sevmiş.” (Anıl Meriçelli)
ESERLERİ
ŞİİR:
- Lacivert Kanatlı Bir Kuştu Gece (1968’de)
- Çıplak ve Sevinçle (1977’de)
- Kıpırda Ey Aydınlık – Tüm Şiirleri (1994’de)
KAYNAKÇA: Behçet Necatigil / Edebiyatımızda İsimler Sözlüğü (18. bas. 1999), Şükran Kurdakul / Şairler ve Yazarlar Sözlüğü (gen. 6. bas. 1999), TBE Ansiklopedisi (2001), Anıl Meriçelli / Yalnızlık Mevsim Olur (2002)