HAYATI

Gazeteci ve yazar. 1910’da İzmir’de dünyaya geldi. 27 Ağustos 1975’te İstanbul’da kanserden yaşama veda etti. Zincirlikuyu Mezarlığı’nda toprağa verildi. Soyadı DANİŞ. Bazı yapıtlarını Narteks, Eski Dost, Zahide Samsam, Selim Tevfik, Hatice Handan, Naciye Sadun imzaları ile kaleme aldı. İzmir’in Uşşakizadeler ailesine mensup olan Naci Sadullah’ın Halit Ziya Uşakligil amcası, Atatürk’ün eşi Latife Hanım halasının kızıdır. Adeviye Hanımın Serasker Rıza Paşa ile yaptığı evlilikten doğan oğlu Orgeneral Süreyya İlmen, Kadıköy’deki Süreyya Sineması, Süreyya Plajı gibi tanınmış mülklerin sahibi olan Süreyya Paşa’dır.

Onuncu sınıfa kadar Galatasaray Sultanisi’nde öğrenim gören Naci Sadullah, Buradan Halıcıoğlu Askeri Lisesi’ne geçti. Ancak sağlık sorunları nedeni ile askeri lise eğitimini tamamlayamadı. Fransa’ya giderek Grenoble Üniversitesi’nde eczacılık okudu. Türkiye’ye döndükten sonra bir süre eczacılık yaptı. Sadullah Naci, 1928’de yazarlık yapmaya başladı.

Naci Sadullah, gazeteciliğe Son Posta gazetesinde başladı. Yazar, sonraki yıllarda Son Posta, Yedigün, Hergün, Cumhuriyet, İzmir, Havadis, Yeni Asır, Demokrat İzmir, Ulus, Akbaba, Kirpi gibi pek çok dergi ve gazetede görev yaptı. Zaman zaman takma adlarla fıkralar, mizah öyküleri, tefrika romanlar yazdı; çeviriler ve röportajlar yayımladı. Şair ve yazarlarla yaptığı röportajlar 1933-35 arasında Yedigün dergisinde yayımlandı. Ulusal Kurtuluş Savaşı sırasında kahramanlık göstermiş kişilikleri konu alan tarihi romanları tefrika edildi.

Nâzım Hikmet’le Kemal Tahir’in yakın arkadaşı olan Naci Sadullah, Nâzım Hikmet’in ölümünden sonra Kirpi dergisinde şair hakkında bir yazı dizisi hazırladı. Hazırladığı bu yazı dizisi nedeniyle kovuşturmaya uğradı. Rıza Nur’la ilgili bir yazısı dolayısıyla mahkûm olarak 6 ay hapis yattı. Otuza yakın yazısı dolayısıyla Demokrat Parti döneminde kovuşturmalara uğradı; bu arada 6 ay tutuklu kaldıktan sonra beraat etti (1952).

ESERLERİ
  • Yalan Dolan Dünyası (1936)
  • Günah Gönüllüleri
  • Namuslu Günahkarlar (1945)
  • Eş (1947)
  • Artık Görüyorum (1948)
  • Kurtuluşun Romanı

KAYNAKÇA: A. Yetkiner, Konuşan Kalemler, İst., 1969; Kurdakul, Sözlük, 200; Necatigil, İsimler, 261; A. Aydemir, Nâzım Nâzım, s. 60; Gönç, III, 46; Artan, 25, İhsan Işık / Yazarlar Sözlüğü (1990, 1998) – Türkiye Yazarlar Ansiklopedisi (2001, 2004) – Encyclopedia of Turkish Authors (2005) – Resimli ve Metin Örnekli Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi (2006, gen. 2. bas. 2007), Oktay Aras (oktayaras.com, 27.08.2018).

Paylaş