HAYATI

Günümüz roman ve öykü yazarlarından. 10 Haziran 1940 günü Artvin’in Yusufeli ilçesinde dünyaya geldi. Bazı yapıtlarını İsmail Asmagil imzası ile kaleme aldı. Fatma Hanım ile çiftçi İlyas Aşıkoğlu’nun oğludur.

İlk ve orta öğrenimini Artvin’de tamamladı. İstanbul Öğretmen Okulu’nu, İstanbul Eğitim Enstitüsü Edebiyat Bölümü’nü, Ege Üniversitesi İktisadi ve Ticari Bilimler Akademisi Gazetecilik Yüksek Okulu’nu, Ankara Üniversitesi Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimini Bölümü’nü bitirdi. Daha sonra Kars, Kütahya, İzmir ve Ankara’daki öğretmen okulları ve liselerde edebiyat öğretmenliği yaptı. Ardından Bilkent Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olarak çalıştı. Ayrıca Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğü ile İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcılığı görevlerini üstlendi. Bakanlık ve Başbakanlık Danışmanlığı gibi görevlerde de bulundu. Yazar, yaşamını halen Ankara’da sürdürmektedir.

İsmail Aşıkoğlu’nun ilk ürünü 1959 yılında Eğitim Hareketleri dergisinde yayımlandı. Ardından ilk inceleme yazısı “Türkçenin Zenginliği” 1961’de Varlık dergisinde çıktı.  Daha sonra öykü ve inceleme yazıları Varlık, Türk Dili, Demokrat İzmir, Cumhuriyet, Yelken ve Türk Folklor Araştırmaları gibi dergilerde yer aldı.

Edebiyatçılar Derneği üyesi olan İsmail Aşıkoğlu, 1975’de Ankara Sanat Şenliği Öykü Yarışması’nda birincilik ödülünün sahibi oldu.

Doğan Hızlan, İsmail Aşıkoğlu’nun romancılığını şu sözlerle değerlendirdi: “Âşıkoğlu gerçekçi bir köy romanı kapsamında, köydeki ilişkileri, devlet kişi ilişkisini sergiliyor. Öfke Yutulmaz’da köyden çıkıp okuyan Salih’in de toplumsal bilinç kazanışının öyküsü de yer alıyor. Köyde ekonomik zorlukların, geçimlerini hayvancılıkla sağlayanlardan tutun en yoksul kesime kadar yaşam savaşımları gerçekçi bir anlatım içinde sunuluyor.“

ESERLERİ

ÖYKÜ:

  • Gitmek Üstüne (1966’da)

ROMAN:

  • Öfke Yutulmaz (1979’da)
  • Güneş Susadı (1990’da)

İsmail Aşıkoğlu’nun ayrıca hem bireysel hem ortak yayımlanan pek çok ders kitabı da bulunmaktadır.

KAYNAKÇA:  Doğan Hızlan / Cumhuriyet (13.12.1979’da), TBE Ansiklopedisi (2001),  İhsan Işık / Yazarlar Sözlüğü (1990 ve 1998’da) – Türkiye Yazarlar Ansiklopedisi (2001 ve 2004’de) – Encyclopedia of Turkish Authors (2005’de) – Resimli ve Metin Örnekli Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi (2006’da, gen. 2. bas. 2007’de) – Ünlü Edebiyatçılar (Türkiye Ünlüleri Ansiklopedisi, C. 4, 2013’de) – Encyclopedia of Turkey’s Famous People (2013’de), Ömer Lekesiz / Yeni Türk Edebiyatında Öykü – 4

Paylaş