2 Eylül 1934’te Elazığ’da dünyaya geldi. Asıl adı Salih Gör’dür. Bedriye Hanım ile attarbalbur Ramazan Gör’ün oğludur. 1953’te Elazığ Lisesi’ni bitirdikten sonra 1963’te İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi’nden mezun oldu. Bir süre Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü’nde erozyon mühendisi olarak çalıştı. 1970 yılında Viyana’da “Sel Dereceleri ve Çığ Tahkimatı” konusunda yüksek lisans yaptıktan sonra yine aynı kurumda Su İşleri Etüd Plan Dairesi’nde çalışmaya başladı. Kısa bir süre sonra Almanya’ya gitti. Burada Karlsruhe Başkonsolosluğu’nda mahalli katiplik görevinden emekli oldu. Edebiyatçılar Derneği üyesidir.

İlk eseri 1959’da Varlık’ta yayımlandı. Varlık, Kıyı, Dört Mevsim, Türk Dili, Yelken, Dönem, Soyut, Forum, Türk Sanatı, Türk Düşüncesi, Yeditepe, Karşı ve Çağdaş dergilerinde önce öykü, makale ve çevirileriyle, daha sonra da İkinci Yeni duyarlılığını gösteren şiirleriyle göründü. Türkiye’de muhalif siyasal hareketin canlandığı 1968’den sonra topluma yönelik ve imge yığınından oldukça arınmış şiirler yazmaya yöneldi. Bu dönem şiirlerinin ortak özelliğinin ülke gerçeklerini duyarlı bir dille yansıtmak olduğu söylenebilir. Alman edebiyatından çeviriler yaptı. Bir şiirni T. S. Halman İngilizceye, bir şiirini de Hıfzı Topuz Fransızcaya çevirdi. “Yol Bitmeden” adlı kitabı Polonya’da ve Almanya’da basıldı.

Remzi İnanç, Sıtkı Salih Gör hakkında, “Kendini sürekli yenileyen, yeniledikçe dili de iyice arınan, yabana atılmayacak bir ustalığı yakalayan Sıtkı Salih Gör’ün zengin sözcük teknesi, bin avcıyı imrendirecek imge dalları vardır. Pek az şiiri dışında hemen hemen bütün yazdıklarıyla, sanki Anadolu güneşinin altından hiç uzaklaşmamıştır” değerlendirmesini yapmıştır.

Sıtkı Salih Gör, 1991 Örsan Öymen Röportaj Ödülü, 1993 Vedat Güler Şiir Ödülü ve Güneyin Sesi Öykü ödüllerini almıştır.

ESERLERİ

ŞİİR: Dumanlı Eşik (1957), Kuşluk Ötesi (1966), Boston’da Bir Harputlu (1968), Ağıt (1972), Yaban El (1987), Kehribar ve Tuğra (1992).

ÖYKÜ: Yol Bitmeden (1985), Vor dem Ziel (Almanca, 1987), Zümrüdüanka (öykü-anlatı, 1995).

ÇEVİRİ: İsyan (B. Traven‘den, 1970), Aslanlar Şirketi (1971), Vurgun (1972), Kontes (Hans Hobe‘den, 1974). Ayrıca branşı ile ilgili bir inceleme kitabı da yayımlanmıştır.

 

 

 

 

 

Paylaş