HAYATI

Şair. 17 Ocak 1949 günü Konya’nın Bitlis ilçesinde dünyaya geldi. Şerife Hanım ile maliyeci Halil İbrahim Gültaş’ın oğludur.

İlk ve orta öğrenimini Malatya’da tamamlayan Veysel Gültaş, liseyi Ankara Başkent Lisesi’nde okudu. 1976 yılında Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun oldu. 1980’de Gürpınar, 1983’te Ulubey cumhuriyet savcısı oldu. 1989’da Boğazlıyan, 1990’da Alaşehir’de yargıçlık yaptı. 1996 yılından sonra uzun yıllar Karşıyaka’da hakim olarak çalıştı.

Veysel Gültaş’ın şiir ve yazıları Çağrı, İz, Çalı, Ağın Düşün, Sanat, Çağdaş Türk Dili, Berfin Bahar, Dize ve Turnalar dergileri ile Gazete Ege ve Cumhuriyet gazetelerinde yer aldı. Gültaş’ın “Sen” adlı şiiri İzmir Devlet Opera Sanatçısı, Y. Kırılmış tarafından bestelenerek icra edildi. Veysel Gültaş verdiği röportajlardan birinde “hümanizma ile beslenen toplumcu gerçekçiliği öne çıkarak düşünceyi” benimsediğini dile getirdi.

Veysel Gültaş hakkında Şadan Gökovalı: “Veysel Gültaş; hukuk yapıtları, şiir dizeleri ve deneme yazılarıyla güzellikleri sevgilerken, çirkinlikleri de sergileyip sövgülemekten geri durmuyor. Onun yüreği, Hakkari’nin Tirişin Yaylası’nda bir kaya resmi, ora yörüklerinin el emeği, göz nuru, kilimlerinde Anadolu motidir. Belki de yalnızca, Tirişin’in üçbin metre yükseltisinde açan bir yayla çiçeği…” derken, Ahmet Günbaş, “Gültaş’ın şiirlerinde yalın, çarpıcı, bıçak keskinliğinde bir ses hüküm sürer. Beslendiği kaynaklarla özdeş bir davranış biçiminden yansıyan bir sestir bu. Çığlık çığlığa sarsmayı hedeer. Şiirleri gerekliliği oranında anlamlı sıyrıklar bırakır ve bizi insanlığın genel serüvenine özgü derin yara izlerine götürür” değerlendirmesini yaptı.

Edebiyatçılar Derneği ve Dil Derneği üyesi olan Veysel Gültaş, XXI. Salihli Şiir İkindilerinde “Dionysos Şiir Ödülü”nün (H. Karakuş, H. Yurttaş ve A. Necdet ile) sahibi oldu. Gültaş, ayrıca Siyanür adlı şiiri ile de Ekim 2002’de Bartın 5. Kitap Fuarı-Hasan Bayrı Şiir Ödülünde mansiyon aldı.

ESERLERİ

ŞİİR:

  • Geceye Anlat Sevdanı (1993)
  • Usulca Söylenen (1994)
  • Hüznün Adresi Yok (1997)
  • Mührü Bozulmamış Sevdalar (1999)

DENEME:

  • Yazının Belleği (2002).

ANTOLOJİ:

  • Kadı Burhaneddin’den Günümüze Hukukçu Şairler Antolojisi (2003)

HUKUK:

  • Trak Cezalarına Cezai Sorumluluk (2000)
  • Uygulamada Ağır Ceza Davaları (2002)
  • Uygulamada Kasten Adam Öldürme Suçları (2003)
  • Uygulamada Genel Adap ve Ahlak Düzenine Karşı İşlenen Suçlar (ortak çalışma, 2003).

KAYNAKÇA: İhsan Işık / Türkiye Yazarlar Ansiklopedisi (2001, 2004) – Resimli ve Metin Örnekli Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi (2007), Veysel Gültaş / Kadı Burhaneddin’den Günümüze Hukukçu Şairler Antolojisi (2003).

Paylaş