• HAYATI

Yazar ve şair. 1928 yılında Antakya’da dünyaya geldi. 20 Eylül 1999’da Antakya’da yaşama veda etti. Fatma Hanım ile Arif Okay’ın oğlu. Antakya basınında yer alan yazılarında “***”, “Orkun”, “Kurbağa”, “Abbuş”, “Orukçu”, “Çökeleksi”, “Kirve”, Yaylacı”, “Çırak”, “Biber”, Del-Kadir”, Abarasız”, “Acar”, “Deli Happo”, “Köşker”, “Halk Ozanı”, “Çamsakızı”, “Safiye Sema” gibi takma adlar da kullandı. Antakya
Lisesi birinci sınıftan ayrıldı. Antakya Trahom Savaş Dispanseri’nde mutemet olarak çalıştı ve
buradan emekli oldu (1977). İki evlilik yaptı; dört çocuk babasıydı. Şiirlerini 1947’den itibaren Atayolu Gazetesi, Ürün, Kaynak, Ataç, Yelken, Yeditepe, Yeni Edebiyat, May, Yansıma gibi dergilerde yayımladı.  Ölümünün beşinci yılı nedeniyle yine 2004 yılında çocukları ve Edebiyatçılar Derneği tarafından ortak olarak “Süleyman Okay Şiir Yarışması” düzenlendi.

“Sözcüklere can katmak, şairin şiirine kendisini katması anlamını taşır. Bu da zenginlik ister. (…) Süleyman Okay bunu gerçekten şiire yaraşır biçimde yapmış olmasına karşın, edebiyat ortamında adı, hak ettiği yerde olmayan şairlerden biridir. Acının dibe vurduğu İkinci Dünya Savaşı yıllarında gençliğini sürmüş, savaşın bittiği, baskının ise yeniden ayağa kalktığı tek parti döneminde ilk şiirlerini yayınlamaya başlamıştır. İkinci Dünya Savaşı yılları, bugünden bakınca hakkıyla çözümlenmemiş bir resim olarak durur. Mehmed Kemal’in “Acılı Kuşak” olarak tanımladığı bu dönemde, hayatın her alanı abluka altındadır. (…) Üç darbenin de tanıklığını yapan şair dizeleriyle (koşulların) topluma yansımasını da ustaca dile getirmektedir.” (Güngör Gençay) 

ESERLERİ

Şiir:

  • Mermi Konuşuyor, Antakya: Okay Mtb., 1980
  • Sevda Tutuklanamaz, Ank.: Atak, 1988
  • Şakayık, İst.: Belge, 1996
  • Hoşçakalın Dostlarım, Haz. Arif Okay, İst.: Belge, 2001.

Öykü:

  • Hişştt!, haz. Arif Okay, İst.: Ezgi Mat., 2004
  • Nerde Benim Oruğum. Orukçu ve Çökelekçi’den Antekece Hekiyeler, haz. Arif Okay, İst.: Ezgi Mat.,
    2008.

Deneme:

  • 90 Derste Midesel Eğitim, haz.: Arif Okay, İst.: Ezgi Mat., 2009.

KAYNAKÇA: Güngör Gençay / Hayatı Şiirlerle Güzelleyen İnsan (Hişştt! içinde, 2004), İhsan Işık / Resimli ve Metin Örnekli Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi (2. bas., 2009).

 

Paylaş