Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/turkede/public_html/wp-content/themes/Divi/includes/builder/functions.php on line 5079
Seyyit Nezir Kimdir? Hayatı ve Eserleri | Türk Edebiyatçılar İnternet Ansiklopedisi

HAYATI

18 Nisan 1950 günü Tekirdağ’ın Çorlu ilçesinde dünyaya geldi. Asıl adı Muammer Akça’dır. Bazı yapıtlarını Halil Çemberli, Ali Seher, Remzi Çığ ve M. Akça imzaları ile kaleme aldı. Haitice Nezire Meliha Hanım ile memur Halil Seyit Muharrem Akça’nın oğludur. İlk ve orta öğrenimi Çorlu’da tamamladı. Kepirtepe İlköğretmen Okulu bitirdi. 1971 yılında Trabzon Fatih Eğitim Enstitüsü Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nden mezun oldu. Bir süre İstanbul, Van ve Mardin’de çeşitli ortaokul ve liselerde öğretmen olarak çalıştı. 1977 yılında “Haziran” adlı şiiri sebebi ile yargılandığı davada aklandı. Yazko Edebiyat dergisinin kuruluş çalışmalarına katıldı. De Yayıncılığı devraldı ve Yeni Düşün dergisini, hemen bir yıl sonra da Broy Yayınları’nı kurdu. Şiir dergisi Broy ile Şairin Atölyesi dergilerini çıkardı. Halen Broy Yayınları’nın sahibi ve yöneticisidir.

Seyyit Nazir’in ilk şiiri 1968 yılında Yelken dergisinde yer aldı. Daha sonra şiirlerini Türkiye Yazıları, Yeni Toplum, Sanat Emeği, Edebiyat Cephesi, Somut, Çağ, Alkım, Varlık, Yeni Düşün, Yazko Edebiyat, Milliyet Sanat, Broy, Şairin Atölyesi ve Papirüs dergilerinde, yazılarını ise Vatan, Gerçek ve Cumhuriyet gazetelerinde yayımladı. Cemal Süreya, onun şiirleri için “tepeden tırnağa coşku” ifadesini kullanırken M. Doğan, kendisini “şiirin ortak duyarlılığının ötesine yuvarlanan bir şair” olarak değerlendirdi. Seyyit Nezir’in şiirlerinden “Viranşehir” ve “Canım Bu Gece” N. Karakış tarafından bestelendi.

Türkiye Yazarlar Sendikası ve PEN Yazarlar Derneği üyesi olan Seyyit Nezir, “Israrla” adlı şiiri ile 1977’de Lions Şiir Başarı Ödülünün, “İzleri Var” ile de Ömer Faruk Toprak Şiir Başarı Ödülünün sahibi oldu.

“Şiirlerinde ülkenin ve dünyanın çağdaş sorunlarını yaşamaktan acı duyan bir birikimin yansımaları görüldü. Ses gücü, buluşlar, tekniği, temaları işlemedeki becerileriyle dikkati çekti”. (Şükran Kurdakul).

ESERLERİ

  • Şili Duyarlığı (1976’da)
  • Israrla (1977’de)
  • Bütün Yarınlarda (1978’de)
  • Dağları Öylecene (1981’de)
  • İzleri Var (1983’de)
  • İnsanın Beyaz Kokusunda (1988’de)
  • Bana Bir Senaryo Yaz Dediydin: Mesela Papalina (1991’de)
  • Sonsuz ve Öbürü (derleme,  Turgut Uyar’ın anısına, Tomris Uyar ile, 1985’de)
  • Mor ve Gülistan (1999’de)
  • Dağları Öylecene (şiir, 2000’de)

KAYNAKÇA: Şükran Kurdakul / Şairler ve Yazarlar Sözlüğü (1999), Behçet Necatigil / Edebiyatımızda İsimler Sözlüğü (18. bas. 1999), İhsan Işık / Resimli ve Metin Örnekli Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi (2. bas., 2009).

Paylaş