HAYATI

Türk Bizantolog, sanat tarihçisi ve araştırmacı yazar. Bizans ve Osmanlı sanatıyla ilgili yaptığı çalışmalarla tanınmış bilim insanıdır. 9 Aralık 1922’de Kadıköy’de dünyaya geldi. 28 Mayıs 2018’de İstanbul’da çoklu organ yetmezliğinden doksan beş yaşında yaşama veda etti. Cenazesi 30 Mayıs 2018’de Fatih Camii’nde kılınan cenaze namazının ardından Fatih Camii Haziresi’ne defnedildi. Amasra’nın köklü denizci ailerinden olan Eyiceoğulları ailesine mensup olan Semavi Eyice, deniz subayı Mehmet Kamil Bey ile Amasra eşrafından Hacı İbrahim Bey’in kızı Hatice Hanım’ın oğludur.

İstanbul Saint Louis İlkokulu’nda başladığı ilkokulu Saint Joseph’in ilkokul kısmında tamamlayan Semavi Eyice, ortaokul ve liseyi Galatasaray Lisesi’nde okudu. Daha sonra tarih eğitimi almasını isteyen babası Mehmet Kamil Bey’in isteği üzerine Almanya’ya gitti. Bir süre Göttenberg ve Berlin’de yaşadı. Bu dönemde iyi derecede Almanca öğrendi. 1945’te yurda dönen Eyice, aynı yıl İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü’nden öğrenim görmeye başladı. 1948’de mezun oldu ve aynı bölümde asistan olarak çalışmaya başladı.

Semavi Eyice’nin Fatih’in Çarşamba semtindeki Hırami Ahmet Paşa Mescidi üzerine kaleme aldığı ilk yazısı Reşat Ekrem Koçu tarafından çıkarılan İstanbul Ansiklopedisi’nde yer aldı. Yazar, bu ilk yazıdan sonra pek çok ansiklopedi için maddeler kaleme almaya devam etti. Alfons Maria Schneider ile tanıştıktan sonra onun daveti üzerine Bizans Sanatı ve arkeolojisi çalışmak niyetiyle Göttingen’e giden Semavi Eyice, II. Dünya Savaşı döneminde Berlin ve Viyana’da kaldı. Yurda döndükten sonra yeniden İstanbul Üniversitesi’ndeki görevine döndü ve Bizans sanatı üzerine dersler okuttu. 1950-53 yılları arasında Prof. Arif Müfid Mansel başkanlığında yürütülen Side kazılarına katıldı. Eyice, 1952’de Side’nin Bizans Döneminde ait Yapıları tezi ile doktorasını tamamladı. 1964’te İstanbul Üniversitesi Bizans Sanatı Kürsüsü’nde profesör olarak bölüm başkanlığı görevine getirildi. Bu görevinden 1991’de kendi isteği ile emekliye ayrıldı. 1974’te Almanya’da ve 1976’de ve 1983’te iki kez Fransa’da bazı üniversitelerde Bizans sanatı üzerine dersler veren Semavi Eyice, Bizans sanatı üzerine yapmış olduğu çalışmalarının yanı sıra Türk sanatının Avrupa’ya tanıtılmasında da önemli rol oynadı.

ÖDÜLLER
  • 2011 yılında sanat tarihi dalında Cumhurbaşkanlığı kültür ve Sanat Büyük
  • Türkiye Bilimler Akademisi Bilim Ödülü
ESERLERİ
  • Galata ve Kulesi (1969)
  • Karadağ (Binbirkilise) ve Karaman Çevresinde Arkeolojik İncelemeler (1971)
  • Bizans Devrinde Boğaziçi (1976)
  • Son Devir Bizans Mimarisi (1980)
  • Türkiye’de Bizans Sanatı (1982)
  • Ayasofya (1983)

KAYNAKÇA: İhsan Işık / Türkiye Yazarlar Ansiklopedisi (2004) – Encyclopedia of Turkish Authors (2005) – Resimli ve Metin Örnekli Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi (2006, 2007)

 

Paylaş