Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/turkede/public_html/wp-content/themes/Divi/includes/builder/functions.php on line 5079
Nursel Duruel Kimdir? Hayatı ve Eserleri | Türk Edebiyatçılar İnternet Ansiklopedisi

HAYATI

Öykü yazarı. 3 Mart 1941’de Isparta’ya bağlı Şakirağaç’ta dünyaya geldi. Naciye Hanım ile memur Nazım Ulusoy’un kızıdır. Yazar Tarık Buğra’nın yeğenidir.

İlk ve orta eğitimini Kütahya’da tamamlayan Nursel Duruel, 1960’da İstanbul Kız Lisesi’ni bitirdi. 1996’da İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü’nden mezun oldu. 1965-85 yılları arasında TRT İstanbul Radyosu’nda prodüktör olarak çalıştı. TRT için kültür, sanat ve edebiyat programları hazırladı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Radyosu’nun yöneticilik görevini üstlendi. Bu dönemde çeşitli ansiklopediler için edebiyat maddeleri kaleme aldı. Daha sonra TRT için dış yapımcı olarak programlar hazırlayan Nursel Duruel, İstanbul Radyosu için “Yayın Dünyası” adlı bir program hazırladı.

Nursel Duruel’in ilk öyküsü “Geyikler Annem ve Almanya” 1979’da Türk Dili dergisinde yayımlandı. Sonraki yıllarda yazı ve öyküleri Milliyet Sanat, Gösteri, Varlık, Yazko Edebiyat ve Yeni Düşün gibi pek çok dergide yer aldı. Duruel, soyutla somutun ince dengesini gözeterek kaleme aldığı öykülerinde şiirsel bir biçem kullandı. İlk kitabını yayımından sonra “öykücülüğümüze şiirsel tatlar getiren, sanat gücü yüksek bir yazar olduğu dile getirildi. Zehra Başar, Nursel Duruel’in öykülerini kadınların çok belirgin değişikliklere uğradıkları, düşüncelerini, hayattaki duruşlarını, kararlarını değiştirdikleri, koşulları zorladıkları öyküler. (…) Öykü kişilerinin gücü de, onlar için kurulan dünyanın inandırıcılığını güçlendiren bir diğer neden yüzünden, yazarın en zor olanı yapmaya çalışması, içine en az erkek sesi karışmış kadın sesini bize duyurabilmesi yüzünden geliyor” sözleri ile değerlendirdi.

Nursel Duruel’in “Geyikler Annem ve Almanya” adlı öyküsü 1987’de TRT Ankara Televizyonu tarafından T. Baytok yönetmenliğinde televizyon filmi yapıldı. Aynı öykü, 1989’da Üsküp’teki Kultura Yayınevi’nce Makedoncaya çevrilerek yayımlandı. İngilizce, Almanca ve Fransızca dillerine çevrilen bazı öyküleri çeşitli antolojilerde yer aldı, Almanya’da ders kitaplarına girdi.

PEN Yazarlar Derneği ve Çevre ve Kültür Değerleri Koruma Vakfı (ÇEKÜL) üyesi olan Nursel Duruel, Geyikler, Annem ve Almanya adlı hikâye kitabıyla 1981’de Akademi Kitabevi Edebiyat Ödülleri Yarışmasında hikâye dalı birincilik ödülünün sahibi oldu.  Duruel aynı eserle 1983’te Sait Faik Hikâye Armağanını, Burgaç adlı hikâyesiyle hikâye dalında 1990 Yunus Nadi Armağanını kazandı.

ESERLERİ

ÖYKÜ:

  • Geyikler, Annem ve Almanya (1982, ikinci bas. 2003)
  • Yazılı Kaya (1992)

İNCELEME:

  • Cemal Süreya, Şairin Hayatı Şiire Dahil (1995)
  • Güvercin Curnatası (Cemal Süreya ile konuşmalar, 1997)

KAYNAKÇA: İhsan Işık / Yazarlar Sözlüğü (1990, 1998) – Türkiye Yazarlar Ansiklopedisi (2001, 2004) – Encyclopedia of Turkish Authors (2005) – Resimli ve Metin Örnekli Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi (2007, 2009) –  Ünlü Edebiyatçılar (Türkiye Ünlüleri Ansiklopedisi, C. 4, 2013) – Encyclopedia of Turkey’s Fomous People (2013), Can Kurultay / Çağdaş Türk Edebiyatında Kadın Yazarlar (1993), Behçet Necatigil / Edebiyatımızda İsimler Sözlüğü (18. bas. 1999), Şükran Kurdakul / Şairler ve Yazarlar Sözlüğü (gen. 6. bas. 1999), TBE Ansiklopedisi (2001), Ömer Lekesiz / Yeni Türk Edebiyatında Öykü (C. 5, 2001), Zehra Başar / Babil Kulesi (kitap-lık 73 eki, Haziran 2004), İnan Çetin / Nursel Duruel (Varlık Kitap, Şubat 2004), Hüseyin Su / İnatçı Su Damlası’nın Öyküleri – Ömer Erdem / Nursel Duruel ile Konuşma – Alim Kahraman / Nursel Duruel’in Öykü Dünyası (Kaşgar, Ocak-Şubat 2004), Sibel Ercan / Nursel Duruel’in “Nereye” Öyküsünde Karşıtlık İlişkileri: Göstergebilimsel Bir Çözümleme Denemesi (Kaşgar, 37-38, 2004).

 

Paylaş