HAYATI

13 Şubat 1958’de İstanbul’da dünyaya geldi. 13 Ekim 1987 günü hayatını kaybetti. Tam adı Zeliha Nilgün Marmara’dır. Ferihan Hanım ile yönetim koordinatörü Fikri Marmara’nın kızıdır. Kadıköy Gazi Mustafa Kemal Paşa İlkokulu ve Maarif Koleji’ni bitirdikten sonra 1985 yılında “Sylvia Plath Şiiri Üzerine Bir Çözümleme” adlı lisans tezi ile Boğaziçi Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümünden mezun oldu. Bir süre Ana Britannica Ansiklopedisi’nde çalıştı. İngilizce özel dersler verdi. Kaan Önal ile evli olan Nilgün Marmara, 1987 yılında Kızıltoprak’ta bulunan evinde kendini altıncı kattan aşağı atarak (kendi ifadesi ile yaşama karşı ölüm diyerek) intihar etti. Kırmızı Kahverengi Defter adıyla yayınlanan günlüğünde “hayatın neresinden dönülse kârdır” ifadesi yer almaktadır. Mezarı Karacaahmet Mezarlığı’ndadır.

Şiirleri Şiir Atı ve Sombahar ve çeşitli dergi ve gazetelerde yayımlanmıştır. Amerikalı şair Slyvia Plath üzerine hazırladığı mezuniyet tezinin -“Sylvia Plath Şiiri Üzerine Bir Çözümleme”-ilk üç bölümü Sombahar dergisinde  (S. 21-22, Ocak, Nisan 1994) çıkmıştır. Nilgün Marmara Plath’ın yaşamı, düşünceleri, özellikle bireyin yalnızlığına ve varoluş sorununa bakışından etkilendi. Sylvia Plath sevgisi, Marmara’yı ölümde de sevdiği şairin yazgısıyla birleştirdi. Nilgün Marmara, şiirleriyle sadece kendi kuşağının şairlerini değil, Ece Ayhan gibi eski ve güçlü şairleri de etkiledi. Kitaplarını yayıma hazırlayan Gülseli İnal “şiire yayılmış olan ölüme tutku içkin bir anlam taşır(…) şiirin yapısı ve dili dünya karşısında duyduğu büyük irkilme ve sonrasıdır derken, Ece Ayhan, “Haklılığın inadıyla apaçık yazıyorum ki, Nilgün Marmara uçsuz bucaksız sivil şairlerden biridir. Belki de en önde geleni. Söz gelimi, kendi kuşağı rahatça onun adıyla anılabilir” dedi.

Bedirhan Tamsöz ise Nilgün Marmara hakkında: “1985 yılında Sylvia Plath Şiiri Üzerine Bir Çözümleme başlığıyla tez çalışması, Nilgün Marmara’nın sanatsal yaratıcılık ile intihar arasında bir ilişki kurduğunu göstermesi açısından ilgi çekicidir” değerlendirmesinde bulunmuştur.

Nilgün Marmara,  Küçük İskender, Lale Müldür, Orhan Alkaya, Cezmi Ersöz, Ece Ayhan, Gülseli İnal, Onur Göknil ve Serdar Aydın gibi şairleri derinden etkiledi.

ESERLERİ

ŞİİR: Daktiloya Çekilmiş Şiirler (1988), Metinler (1990).

GÜNLÜK: Kırmızı-Kahverengi Defter (yay. haz. Gülseli İnal, 1992).

İNCELEME: Sylvia Plath’ın Şairliğinin İntiharı Bağlamında Analizi (2006)

 

 

 

 

 

 

 

 

Paylaş