HAYATI

Şair. 15 Mayıs 1960’ta Sinop’a bağlı Boyabat ilçesinde dünyaya geldi. Nüfus kaydında adı Nejdet Çelik olan Nevzat Çelik, İşçi Fahriye Hanım ile işçi Cemil Çelik’in oğludur.

İlk ve orta öğrenimini İstanbul, Gültepe’de tamamlayan Nevzat Çelik, liseyi Yeni Levent ve Şişli liselerinde okudu. İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’ne (Mimar Sinan Üniversitesi) bağlı Uygulamalı Endüstri ve Sanat Yüksek Okulu Grafik Bölümü birinci sınıf öğrencisiyken Mart 1980’de tutuklanarak Dev-Sol davasından idam istemiyle yargılandı; Aralık 1987’ye kadar Sağmalcılar ve Metris cezaevlerinde tutuklu kaldı. 1988’den itibaren yayıncılık ve reklamcılıkla uğraşan Nevzat Çelik, uzun yıllar OM Yayınevi’nde çalıştı. Nevzat Çelik, yaşamını halen İstanbul’da sürdürmektedir.

Nevzat Çelik’in ilk şiiri (“Ana”) kendisi cezaevindeyken 1982’de Edebiyat ’81 dergisinde çıktı. İlk kitabı Şafak Türküsü’yle adını duyurdu; ikinci kitabı Müebbet Türküsü için yazdığı önsözde Vedat Günyol “Gerek Şafak Türküsü’nde olsun, gerek Müebbet Türküsü’nde olsun, Nevzat Çelik, bilinmez hangi mucizeyle, Ahmet Arif’ler gibi, prangalara vurulmuş özgürlük aşkının türküsünü, Nâzım Usta’nın diline, yetkisine, yeteneğine, sevdalı bulutlarına, bir burgu gibi içe işleyen sıcak, tatlı lirizmine yaraşır bir düzeye ulaşmış” dedi. Son kitabı Sevgili Yoldaş Kurbağalar için Ataol Behramoğlu  “Genç bir şair kitap çıkarmadan önce genellikle dergilerde şiirlerini yayımlar, adı kulaklara tanıdık gelmeye başlar, kitap daha sonra yayımlanır. Cezaevine çocuk denecek yaşta düşen ve şiir yazmaya orada başlayan Nevzat Çelik’in böyle bir şansı zaten yoktu. “Şafak Türküsü” adlı şiir 1984’te Akademi Kitapevi Şiir Ödülünü kazanarak yayımlanınca ve şairin kimliği öğrenilince daha önce edebiyat çevrelerinin hiç duymadığı Nevzat Çelik adı birdenbire şiir gündeminin neredeyse en ön sırasında yer aldı” değerlendirmesini yaptı.

Nevzat Çelik’in şiirleri İngilizce ve Almancaya çevrilerek birçok antoloji ve yayında yer aldı. “Şafak Türküsü”, “Kirli Gömlek”, “Sıcak Saklayın Gecelerimi”, “Boyun Ağrısı” ve “Bekleyiş” şiirlerini Ahmet Kaya, “Hoş Geldin Ölüm”ü Ali Asker, “Anneler Günü” ve “Sunu”yu Edip Akbayram, “Sıcak Saklayın Gecelerimi” şiirini Selda Bağcan ve “Kitap Türküsü”nü Fatih Kısaparmak kasetlerine okudular.

Türkiye Yazarlar Sendikası (TYS) ve PEN Club American Center (onur) üyesi olan Nevzat Çelik, Şafak Türküsü ile 1984’te Akademi Kitabevi Şiir Birincilik Ödülünün sahibi oldu. Çelik ayrıca  Müebbet Türküsü ile 1987’de Hasan Hüseyin Şiir Ödülüne; Şafak Türküsü ve Müebbet Türküsü ile 1987’de Poetry International Rotterdam Şiir Ödülüne layık görüldü.

ESERLERİ

Şiir:

  • Şafak Türküsü, İst.: Alan, 1984 (ilk basımı eksik ve sansürlü; 1999’da 22. baskı)
  • Müebbet Türküsü, İst.: Alan, 1987; Suda Seken Hayat, İst.: Alan, 1990
  • Yağmur Yağmasaydı, İst.: Alan, 1990
  • Sevgili Yoldaş Kurbağalar, İst.: Alan, 1998

Roman:

  • Bağışlanmış Hüzün, İst.: Epsilon, 2005

Öykü:

  • Sen Giderken, İst.: Epsilon, 2006.

KAYNAKÇA: BF (21 Eylül 1999); Necatigil, İsimler, 115; Kurdakul, Sözlük, 188; E. Ercan, “Şafak Türküsü’nden Sevgili Yoldaş Kurbağalar’a Nevzat Çelik”, Cumhuriyet Kitap, S. 459 (Aralık 1998); S. Sarıoğlu, “Ve Çelik’e Sevgili Yoldaş Kurbağa Verildi”, Ludingirra, S. 8 (Kış 199

Paylaş