Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/turkede/public_html/wp-content/themes/Divi/includes/builder/functions.php on line 5079
Levent Şentürk Kimdir? Hayatı ve Eserleri | Türk Edebiyatçılar İnternet Ansiklopedisi

HAYATI

Deneme yazarı. 6 Temmuz 1974 günü Eskişehir’de dünyaya geldi. Saadet Hanım ile kimya mühendisi Lütfi Şentürk’ün oğlu. İlk ve orta öğrenimini Eskişehir’de tamamladı; Osmangazi Üniversitesi Mimarlık Bölümü’nü bitirdi (1999). 1999’dan beri Eskişehir’de mimarlık yapıyor; evli. İlk denemesi (“Binanın Eşkaline Dair”) 1997’de Mimarlık dergisinde çıktı. Yazı ve şiirlerini Arredamento Mimarlık, kitap-lık ve Ludingirra dergilerinde yayımladı. İşaretname ve İntermezzo, “yarı kurmaca yarı deneme bir metin, biraz ironik biraz öfkeli bir kitap” olarak sunuldu.

ESERLERİ

Deneme:

  • İşaretname ve İntermezzo, İst.: YKY, 1998
  • Arazi Marazi, (Ortak kitap), İst.: Sel, 2002
  • Liliput Masallar, İst.: Sel, 2004
  • Doxa Yazıları, İst.: YKY, 2003
  • Yerdeğiştirmeler Seçkisi, İst.: YKY, 2004.

ESER ÖRNEKLERİ

Üç Berlin: Benjamin, Huyssen, Batur

“Şimdi” olsa olsa geçmiştir bugünün tüketim rejiminde. Şimdiyi üretenler onu geride bıraktılar; şimdi, gelecek üzerinde çalışıyorlar: Tekno-imgenin klişelerinden biri. Şimdi, yürürlükte olan kısa sürdürebilir saltanatını eninde sonunda yeni sürüm tarafından çöpe, bitpazarına, koleksiyonlara ve müzeye doğru sürecek uzun, dikey yolculuğuna çıkmıştır. Huyssen’in Present Pasts’ta aktardığı anısı bu konuda tipiktir: Huyssen, 1995’de New York’taki IBM mağazasına giderek bir bilgisayar beğenir ve onu satın almak ister. Ama satıcı bu modelin eskidiğini söyleyerek onu satmaktan kaçınmaya çalışır. Yazar ısrar eder, satın alır ve evine götürür. Gerçekten de, kendi bilgisayarını kısa süre sonra bilgisayar müzesinde görür. Bugün teknoloji eskimesi, Huyssen’in kitabı yazdığı 90’lı yıllardakinden çok daha hızlı vuku bulmakta. Yeninin raf ömrü sadece teknoloji alanında değil, bütün metalar için kısalmakta. Şimdi’nin alan kaybetmesi ve geçmişin şimdiden sürekli tırtıklamasının bir başka veçhesi olsa gerek bu.

KAYNAKÇA: E. Gökteke, “İşaretname ve İntermezzo”, kitap-lık, S. 33 (Yaz 1998)

Paylaş