1 Mayıs 1930’da Adana’da dünyaya geldi. Bercu Hanım ile eczacı İskerder Halil’in oğludur. Lise eğitimi Talas Amerikan Koleji ve Tarsus Amerikan Koleji’nde tamamladı. Kanada, Montreal’de yatırım konusunda eğitim aldı. Bankacılık sektöründe yatırım uzmanı olarak çalıştı. Kanada PEN ve PEN Montreal üyesidir.

Şiirleri ve kısa öyküleri Kaynak dergisinde, öyküleri Ankara, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nde bazı günlü gazetelerde çıktı. Yayımlanmış şiir ve öykü kitapları dışında Emerson’da şiir çevirileri de bulunmaktadır. Ayrıca ABD’de İngilizce olarak yayımlanmış çalışmaları da bulunmaktadır.

Remzi İnanç İlyas Halil hakkında: “Öykülerinde ilk göz ağrısı şiire epey borçlanan İlyas Halil, okurlarının karşısına kırk iki yıl sonra üç şiir kitabıyla çıktı. Bunlar insana, doğaya tutkun, has bir sanatçının duygu ve düşünce penceresinden uzatılmış birer demet çiçektir. Üçü de İngilizce-Türkçe yayımlandı. Kırk yıldır yurtdışında yaşayan İlyas Halil, rüyalarını Türkçe görüyor” değerlendirmesini yapmıştır.

Engin Aşkın ise İlyas Halil için: “Yarım yüzyıl önce kapısını çaldığı, el aldığı şiire fazlalıklarından kurtulup olabildiğince arınarak yeniden döndü İlyas Halil: ‘Aslına rücu etti’ de diyebiliriz. Şairlerin yaratıcı olduğunca büyücü sayılmasının elbette bedeli olacaktır: Lanetlenmek ve kutsanmak. İlyas Halil bu bedeli, yaşamın, yazmanın ve insanın bütün hallerinden haberli olarak ödedi. Çünkü gözleri ve yürekleri antenleri hep açıktı yer küre üzerinde…” demiştir.

ESERLERİ

ŞİİR: Hal ve Hayal (1950), Mürdüm Dalı (1953), Emerson’dan Şiirler (çev., 1954), Yalandır Herhalde (1959), Altmış Beş Yıl Beklemek Gerek (1998), Dört Damla Bahar Yağmuru (2000), Tuz Çizgisi (2001), Pazar Sabahı Güvercinler (Türkçe – İngilizce, 2005).

ÖYKÜ: Doyumsuz Göz (1983), Çıplak Yula (1985), İt Avı (1987), Boyansın Ramazan (1989), İskambil Evler (1991), Kiralık Mabet (1993), Sarhoş Çimenler (1995), Gâvur Memur Aranıyor (1999), Körler Bahçesi (2004), Agap Çiçeği (2006).

Paylaş