HAYATI

Şair. 1954’te Erzurum’a bağlı Oltu ilçesinde dünyaya geldi. 14 Haziran 1983’te Tokat’ta yaşama veda etti. 1877-1878 Osmanlı-Rus Haɾbi sıɾasında büyükbabası, ailesi ile biɾlikte Кafkasya’dan Eɾzuɾum’un Oltu iline göç eden bir aileden gelen İlhami Çiçek, öğretmen Kemal Çiçek’in oğludur.

İlk ve orta öğrenimini Erzurum’da tamamlayan İlhami Çiçek, 1978’de Erzurum Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nden mezun oldu. Aynı yıl Kırıkale Lisesi’nde edebiyat öğretmeni olarak çalışmaya başladı. 1980’de İstanbul’a gitti ve bu görevini Pendik Lisesi’nde sürdürdü. 1983’te askerlik için gittiği Tokat’ta hastalandı; geçirdiği şiddetli bir kriz sonucu intihar etti. İlhami Çiçek, evli ve bir çocuk babasıydı.

İlhami Çiçek’in ölümü ile ilgisi pek çok söz söylendi. Yazarın vefatı hakkında açıklanmış resmî bir raρor olmaması, O’nun vefatı hakkında süregelen bir tartışmaya neden oldu. Görgü tanıklarından bazıları Çiçek’İn şiddetli bir epilepsi nöbeti esnasında kendini kaybederek pencereden atladığı üzerindeyken olayın bir diğer görgü tanıkları ise intiharı amaçlayarak pencereden atlamış olduğunu dile getirdi.

İlhami Çiçek’in ilk şiiri “Otel Odası” 1972’de Adımlar dergisinin açtığı yarışmada birinci oldu ve bu dergide çıktı. Halk edebiyatına ilişkin yazılarını üniversite yıllarında Erzurum’daki yerel gazetelerde, şiirlerini ise 1979’dan itibaren Edebiyat Dergisi’nde yayımlandı. Çiçek’in tek kitabı Satranç Dersleri öldüğü yıl çıktı. Anısına hazırlanan GöğEkin’de, bu kitabına almadığı şiirleri, öykü çalışmaları ve hakkında yazılanlar bir araya toplandı. Mehmet H. Doğan, şiirleri için “Sağ şiirin hala İkinci Yeni’nin ilk yıllarındaki imgeleri, yenileme. Canlandırma” döneminin yaşayan bir örneği değerlendirmesini yaptı.

İlhami Çiçek hakkında Cumhuriyet gazetesi Yayın Dünyası ekinde çıkan yazılardan birinde, “Yalnızca şiir geleneğimizin biçimlerinden değil, geleneksel düşünce içeriğinde de yola çıkarak günümüzün şiir yapısı içinde çoğumuzun çatışma ve açmazlarını ince bir duyarlılıkla yansıtan bir ozan” olarak tanımlandı.

ESERLERİ

ŞİİR:

  • Satranç Dersleri (1983)
  • Göğekin: İlhami Çiçek’in Anısına (şiirlerinden seçmeler, 1991)

KAYNAKÇA: İhsan Işık / Yazarlar Sözlüğü (1990, 1998) – Türkiye Yazarlar Ansiklopedisi (2001, 2004) – Encyclopedia of Turkish Authors (2005) – Resimli ve Metin Örnekli Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi (2007, 2009) –  Ünlü Edebiyatçılar (Türkiye Ünlüleri Ansiklopedisi, C. 4, 2013) – Encyclopedia of Turkey’s Fomous People (2013), Göğekin: İlhami Çiçek’ in Anısına (1991), Mehmet Aycı / Dalgın Bir Haziran Yolcusu: İlhami Çiçek (Ülke, 23-29 Haziran 1996, sayı: 3), Rahmi Kaya / “Çiçek” Toplantısı – İbrahim Demirci / Kemal Çiçek Oğlu İlhami’ye Dair – Ömer Lekesiz / Oralarda – Ali Karaçalı / Herşey Eninde Sonunda Sessizdir – Rahmi Kaya / Asfalta Kapaklanan Anka Nicoldu ki Kafdağında Oturuyordu – Ali Göçer / Hüzün Çiçeği – Atıf Bedir / Yalnız Hüznü Vardır Kalbi Olanın (Hece dergisi, sayı: 6, Haziran 1997), Arif Ay / Dokuz Kandil (1997), Abdülkadir Erkal / İlhami Çiçek’in Yayımlanmamış Bir Şiiri (Hece, sayı: 44, Ağustos 2000), Metin Cengiz / Satranç Dersleri (Varlık Kitap Eki, 1.12.2001), Serdar Akdağ / Şiir ve İnanç Bağı: Şair İlhami Çiçek (Yedi İklim, Nisan 2004)

Paylaş