HAYATI

Şair ve yazar. 5 Ocak 1920’da Malatya’ya bağlı Ağvan köyünde dünyaya geldi. 24 Temmuz 1993’te İstanbul’da yaşama veda etti. Hanife Hanım ile Muharrem Minnetoğlu’nun oğludur.

İlk ve orta öğrenimini Malatya’da tamamlayan İbrahim Minnetoğlu, 1928’de İstanbul’a gitti ve burada İstanbul Erkek Lisesi’nde öğrenim görmeye başladı. İstanbul Erkek Lisesi’nden 1940’ta mezun olan Minnetoğlu, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde yükseköğrenimini tamamladı. Üniversitesi öğrencisiyken gazetecilik yapmaya başladı. Bir süre Yeni Sabah gazetesinde çalıştı. 1944’te Yataklı Vagonlar Şirketi’ne işçi olarak girdi; şef ve müfettiş oldu. 1952’den itibaren Dünya gazetesinin “Vagon Penceresinden” başlılık sütunun yazarlığını yaptı. 1961’de Minnetoğlu Yayınevi’ni, 1962’de ise Minnetoğlu Dağıtım Teşkilatı’nı kurdu. 1965’te Yataklı Vagonlar Şirketi’nden ayrılarak Tercüman gazetesinde fıkra yazarlığı yapmaya başladı. 1976’da Tercüman gazetesinden kendi isteği ile emekliye ayrıldı.

İbrahim Minnetoğlu’nun hece ölçüsü ile kaleme aldığı ilk şiirleri Yedigün ve Her Hafta dergilerinde yer aldı. Sonraki yıllarda yazı ve şiirleri Hürses, Hergün, Dünya ve Tercüman gazeteleri ile Kaynak, Aile, Edebiyat Dünyası, Hisar, Türk Dili, Türk Düşüncesi, Varlık, Salkım, Çağrı, Meşale, Defne ve Türk Edebiyatı gibi pek çok dergide yer aldı. Uzun süre Tercüman gazetesinde kaleme aldığı fıkra ve Andolu gezilerini yansıtan röportaj yazıları ile adından söz ettirdi. Sonraki dönemde yazdığı şiirlerinde serbest şiire yöneldi. Yurdun her köşesinden kokular, renkler ve bulunan şiirlerinde kendi deyişi ile, iç ahenkte yenilikler yapmak için sen oyunlarına önem verdi. Ahmet Kabaklı’ya göre “konusunu Anadolu’nun zengin kültüründen alan şiirlerinin haksızlığa isyan, kötülüğe yergi, gerçeğe ve tarihe bağlılık en belirgin özelliklerinden sayıldı. İbrahim Minnetoğlu, sözlük çalışması ile 1980’de Türk Milli Kültür Vakfı Türkçe Ödülünün sahibi oldu.

ESERLERİ

ŞİİR:

  • İstanbul’un Fethi (1953)
  • Kıbrıs Destanı (1959)
  • Ağvan (1960)
  • Sevgiler (şiirlerinden seçmeler, 1979)

GEZİ:

  • Vagon Penceresinden (1959)

SÖZLÜK:

  • Türkçe Deyimler Sözlüğü (M. Ertuğrul Saraçbaşı ile, 1980)
  • Örnekli ve Açıklamalı Türk Atasözleri Sözlüğü (M. Ertuğrul Saraçbaşı ile).

İBRAHİM MİNNETOĞLU’NUN ATATÜRK ŞİİRİ

Ne olursa olsun insan her yaşta 

Vatan aşkı gelir dedi en başta 

Çanakkale’deki kutlu savaşta 

Ölümsüz bir destan yazdı Atatürk 

 

Masmavi gözleri aydın bakardı 

Fikirleri bütün dünyayı sardı 

Engin hoşgörüsü şefkati vardı 

Düşmanın bağrında közdü Atatürk 

 

Nice engel varsa aşalım diye 

Milletçe şahlanıp coşalım diye 

Uygarlık yolunda koşalım diye 

Peş peşe devrimler dizdi Atatürk 

 

İbrahim der her şey kalmadı dünde 

Aynı tehlikeler mevcut bugün de 

Yüce milletimin aziz gönlünde 

Artık silinmez bir izdi Atatürk

KAYNAKÇA: Atilla Özkırımlı / Türk Edebiyatı Ansiklopedisi (c. 3, 1982), Seyit Kemal Karaalioğlu / Resimli Türk Edebiyatçılar Sözlüğü (2. bas. 1982), TDE Ansiklopedisi (c. 6), Behçet Necatigil / Edebiyatımızda İsimler Sözlüğü (18. bas. 1999), Şükran Kurdakul / Şairler ve Yazarlar Sözlüğü (gen. 6),  İhsan Işık / Yazarlar Sözlüğü (1990, 1998) – Türkiye Yazarlar Ansiklopedisi (2001, 2004) – Encyclopedia of Turkish Authors (2005) – Resimli ve Metin Örnekli Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi (2007, 2009) –  Ünlü Edebiyatçılar (Türkiye Ünlüleri Ansiklopedisi, C. 4, 2013) – Encyclopedia of Turkey’s Fomous People (2013)

 

 

Paylaş