HAYATI

Günümüz şairlerinden. 1 Mart 1962 günü Trabzon’un Araklı ilçesine bağlı Taştepe köyünde dünyaya geldi. Ayşe Hanım ve film yapımcısı Mehmet Alemdar’ın oğludur. 1980’de Araklı Lisesi’ni bitirdi. Ardından başladığı Mimar Sinan Üniversitesi Fotoğrafçılık Bölümü’ndeki yüksek öğrenimini yarıda bıraktı. Uzun yıllar reklam şirketlerinde çalıştı; film yapımcılığı yaptı. 1995’te sadece şiir kitaplarının yayımlandığı Hera Kitabevi’ni kurdu ve yayınevinin editörlüğünü yaptı. 1990 yılından başlayarak her yıl düzenli olarak şiir, sinema ve fotoğraf dallarında verilen Orhon Murat Arıburnu Ödülleri’ni düzenledi.

Hüseyin Alemdar’ın “Rıhtım” adlı şiiri 1983’te Oluşum dergisinde yayımlandı. Alemdar’ın daha sonra ürünleri Oluşum, Varlık, Milliyet Sanat, Broy, Parantez, Yeni Düşün, Dönemeç, Çağdaş Türk Dili, Şiir-lik, Göçebe, Cumhuriyet Kitap, Öküz, Uç ve Çıkın gibi pek çok dergide yer aldı.

Şair, şiirlerinde hüzün, aşk, ayrılık, yalnızlık ve ölüm gibi konuları bir “ağıt” havası içinde coşkulu ve samimi bir dil ile işledi. Özellikle doğa ve kent ikileminden kaynaklanan şiirlerinde anlık duygulanmalarını açık ve anlaşılır bir dille anlatırken bazı şiirlerinde de barış, umut, kardeşlik gibi toplumsal konulara eğildiği görüldü. Hüseyin Alemdar, son dönem şiirlerinde ise belleğine kazınan eski Türk filmlerinin ve hayatında yer tutan Türk sinemasının unutulmaz oyuncularının dünyasını hüzünlü ve incelikli bir anlatımla vermeye çalıştı.

Türkiye Yazarlar Sendikası, Edebiyatçılar Derneği ve Sinema Eserleri ve Sahipleri Meslek Birliği (SESAM) üyesi olan Hüseyin Alemdar, “Toplanmış Sevgi Ölüleri” adlı yapıtı ile 1985’de Akademi Kitabevi Şiir Başarı Ödülü’nün; “Cemal Süreya İçin On Beş Prelüd” ile de 1990’da Yunus Nadi Ödülleri Cemal Süreya Jüri Özel Ödülü’nün; “Vakitler İncelikler” adlı şiir kitabı ile 2007’de Attila İlhan Şiir Ödülü’nün sahibi oldu.

“Toplanmış Sevgi Ölüleri’nin önde gelen özelliklerinden biri yaşam gerçeğine bağlılıktı. Bu özellik Gecede Gülümseme’de de görülüyor.” (Asım Bezirci) 

“Alemdar, doğal çevresini sürekli olarak arayan, kent yaşamına yabancılık çeken dizeleriyle kendini sorgulayan bir şairdir öncelikle. Bir anadır özlemi çekilen, bir kardeştir. Doğduğu yörenin doğa özelliklerini buluruz kimi dizelerinde. Bu yerellikte bağlanıp kalma değildir onun için; aşkı verebilmektir doğayla, yudumlamaktır çiçeğiyle aşkı.” (Tamer K. Bilgin)

ESERLERİ

ŞİİR:

  • Toplanmış Sevgi Ölüleri (1986)
  • Gecede Gülümseme (1987)
  • Aşk ve Prelüdler (1993)
  • Ten Kitabı (1999)
  • Hüzün Kitabı (1999)
  • Sinema Kitabı (1999)
  • Kül ve Vakitler (2000)

KAYNAKÇA: Behçet Necatigil / Edebiyatımızda İsimler Sözlüğü (1995), Şükran Kurdakul / Şairler ve Yazarlar Sözlüğü (1999), TBE Ansiklopedisi (2001).

Paylaş