Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/turkede/public_html/wp-content/themes/Divi/includes/builder/functions.php on line 5079
Hasanali Yıldırım Kimdir? Hayatı ve Eserleri | Türk Edebiyatçılar İnternet Ansiklopedisi

HAYATI

Şair ve yazar. 1966 yılında Rize’de dünyaya geldi. İlk, orta ve lise eğitimini İstanbul’da tamamladı. Şiir, öykü ve eleştiri türünde kaleme aldığı ürünlerini çeşitli dergi ve gazetelerde yayınladı. Yeni Şafak gazetesinin sinema sayfasını hazırladı.

ESERLERİ

Öykü:

  • Ne Ki Ababeth (2000)

ESER ÖRNEKLERİ

Dilleri Var Bizim Dile Benzemez

Emsalsiz His ve Zihin Katliâmı

Bu inkılâbın akabinde güya “muasır medeniyetlerin seviyesinin üzerine” çıkacaktık ama bir vakitler zaten efendilik ettiğimiz o seviyenin artık hizmetkârı bile kabûl edilmiyoruz. Eski tebaamızı aldıkları meclisin kapısında bizi handiyse yarım yüzyıldır süründürmekteler de biz gene de bu hakaretamiz muameleyi görmezden gelmeyi sürdürüyoruz. Böylesine bir kendi kendini sefilleştirme ameliyesi bu. Ve bu sefilleştirmenin zihniyetine de inkılâp demekten utanmıyoruz. Müsebbipleri de baştacı etmekten.

Âdeta bir nevi zihni ve hissi cüzzam düçarlığı bizimkisi. Malûm, cüzzama yakalanan hastanın bedeninden parça parça etler kopar ama marazı icabı his iptâline maruz kaldığı için o bu kayıpların acısını hissetmez bile. Öylesine bir hissizleştirilme, öylesine bir akıl, fikir, izan ve idrakten mahrum bırakılma bizimkisi. Şöyle-böyle işiten bir kulağı büsbütün sağırlığa mahkûm bırakan bir kulak ameliyatı tasavvur ediniz. Artık hiç işitmeyen hastanın, şikâyet edeceğine hâlinden memnuniyetiyle gurur duyması kabil mi? Ya hekimlerini baş tacı etmesi? Doğru, anlaması da zor, anlatması da. Öyle ya, bir şeyin yokluğunun tespiti için en evvelâ o şeyin eksikliğinin hissi şart.

Öte yandan o şeyin eksikliği yüzüne haykırıldığında dahi hiçbir mahrumiyet hissetmeyen bir zihni ekâbiran zümresine neyi, nasıl anlatabilirsiniz? Gene de dilimizin döndüğünce anlatma, tekrar tekrar anlatma, papağanı utandırırcasına biteviye döne döne anlatma mükellefiyetindeyiz.

KAYNAKÇA: İlim ve Sanat Vakfı 2002 Bahar Programı (2002), Abdullah Harmancı / Heceöykü (Aralık-Ocak 2004), İhsan Işık / Resimli ve Metin Örnekli Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi (2. bas., 2009).

Paylaş