Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/turkede/public_html/wp-content/themes/Divi/includes/builder/functions.php on line 5079
Gülseli İnal Kimdir? Hayatı ve Eserleri | Türk Edebiyatçılar İnternet Ansiklopedisi

HAYATI

17 Mayıs 1947 günü İstanbul’da dünyaya geldi. Nadide Hanım ile ziraat uzmanı Asım Zihnioğlu’nun kızıdır.  Atatürk Kız Lisesi’ni bitirdikten sonra iki yıl İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü’nde öğrenim gördü ve aynı fakültenin Felsefe Bölümü’nden mezun oldu. Daha sonra Galeri Baraz’da danışman olarak çalıştı. 1994-1996 yılları arasında Yeni Yüzyıl gazetesinde yazılar yazdı. 1996 yılında Tarık Günersel ile birlikte “Şiir Uzayı Laboratuvarı”nı kurdu ve 21 Nisan’ın “Dünya Şiir Günü” olarak kutlanması önerileri Uluslararası PEN Kongresi tarafından kabul edildi. PEN Yazarlar Derneği üyesi olan Gülseli İnal’ın “Dolunay” adlı romanı 1987’de Şahin Kaygun tarafından filme alındı ve çeşitli film festivallerinden ödüller kazandı.  Nilgün Marmara‘nın ölümünden sonra günlüklerini derleyerek yayımlanmasını sağladı. Şiir ve düz yazıları pek çok yabancı dile çevrildi.

Gülseli İnal’ın ilk yazıları 1977-1978 yılları arasında bir gazetenin sanat sayfasında, ilk şiirleri ise 1981 yılında Yazko Edebiyat dergisinde çıktı. Daha sonra şiir ve yazıları Sanat Olayı, Oluşum, Varlık, Broy, Defter, Şiir Atı, Sombahar ve Ludingirra dergilerinde yer buldu. Yapıtlarında mitolojik sembollere yaslanarak kendi dünyasını kuran İnal, kozmik, metafizik bir duyarlılıkla kaleme aldığı şiirlerinde insanın kendisiyle ve doğa ile ilişkisini dile getirdi. Yabanıl bir algılayışın izinde doğa, uzam ve mitolojiye cesurca giren ve şiirsel açıdan bu kanala kişilik kazandıran bir şair olarak adından söz ettirdi.

“Kurduğu yapılar, daha çok bir araya getirildiğinde anlam kazanır. Bir semantik örgüsü vardır ki, bütün yazdıklarında,
duruşunda, açmazlarında, oyunlarında ve kaçışlarında izi sürülebilir. Bu, kendinde tüm evreni tanımlamak isteyen bir avcı /
av’ın kendi derinliklerine inmek için seçtiği yolun izidir. Tercih, tanımladığı bütünü çözerekken kendine ulaşmayı öngörür.
Bana aykırı gelse de, Gülseli’deki bu inançlı tutkuyu seviyorum.” (Orhan Alkaya)

ESERLERİ

HİKÂYE: Gelincik Sürgünde (1981’de).

ŞİİR: Sulara Gömülü Çağrı (Burhan Uygur’un desenler ile, 1985’de), Lale Sesiydiler ve Yoktular (1987’de), Letoon (1989’da), Dans Natura (1990’da), Bakkaris (1991’de), Sif ve Gula (1992’de), Saklanmış Levha-Korku Metinleri (1995’te), Chöd Raksları (Utku Varlık’ın resimler ile, 1998’de), Kayıp Bağlantı (2000’de), Melek Kolonisi (2004’te).

ROMAN: Dolunay (1988’de).

Paylaş