HAYATI

23 Şubat 1912’de Muş’ta dünyaya geldi. 4 Ağustos 1988 günü Ankara’da hayatını kaybetti. Fevziye A. Erinç ve Bir Veli imzalarını da eserlerinde kullandı. Sara Hanım ile Kadı Abdullah Hulusi Efendi’nin kızıdır. Küçük yaşta anne ve babasını kaybettikten sonra ilkokulu İstanbul’da akrabalarının yanında okudu. 1931 yılında İstanbul Kız Lisesi’ni bitirdi ve ardından İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı ile Yüksek Öğretmen Okulu’ndan mezun oldu. Konya Kız Öğretmen Okulu ile Konya Erkek Lisesi ve Ankara Atatürk Lisesi’nde edebiyat öğretmeni olarak görev yaptıktan sonra Gazi Eğitim Enstitüsü’nde öğretim görevlisi ve Türk-İslam profesörü olarak Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nde görev yaptı. 1978 yılında kendi isteği ile emekliye ayrıldı. 1960-1961 yılları arasında New York bulunmakta olan Columbia Üniversitesi Near and Middle East Institute’de “Visiting Assistant Professor” olarak modern Türk edebiyatı ve metin şerhi derslerini okuttu.

Fevziye Abdullah Tansel, edebiyat hayatına Türk Dili (Balıkesir) dergisinde 16 Eylül 1919 günü yayımlanan “Baharda Kar” adlı şiiri ile adım attı. Lise yıllarından başlayarak şiirlerini özellikle Muhit ve Ülkü dergilerinde yayımladı. Daha sonraki yıllarda edebiyat tarihine yöneldi ve bazı monografiler hazırladı. Çalışmalarında yeni bilgiler bularak kaynaklara dayanarak ve ayrıntılara inerek sonuca gitmek en belirgin özelliklerinde birkaçı olarak dikkatleri çekti. Çeşitli ansiklopedilere (İslam Ansiklopedisi gibi) ve dergilere (Belleten, Ülkü ve Tercüme dergileri) bilimsel makale ve maddeler kaleme alan Fevziye Abdullah Tansel 1984 yılında Türk Dil Kurumu üyeliğine seçildi. Bu kurumdan başka Türk Ocağı, Türk Kültürünü Araştırma Enstitüsü, Kubbealtı Akademisi ve Türkiye Yazarlar Birliği gibi kuruluşlarda da görev yaptı. Tansel’in dergilerde kalmış pek çok makalesi bulunmaktadır.

Fevziye Abdullah Tansel, 1984 Türkiye Yazarlar Birliği  Üstün Hizmet Ödülü’nü Münevver Ayaşlı ile paylaşmıştır.

ESERLERİ

ŞİİR: Duyuşlar (Fevziye A. Erinç imzasıyla, 1935).

İNCELEME: Mehmed Akif / Hayatı ve Eserleri (1945; eklerle 1973), Hususi Mektuplarına Göre Namık Kemal ve Abdülhak Hamid (1949), Türk İslâm Edebiyatı (2 cilt, 1967), İstiklal Harbinde Mücahit Kadınlarımız (1988).

ANTOLOJİ: Çocuklar İçin Dinî Şiirler (1961), Tanzimat Devri Edebiyatında Dinî Şiirler (1962), Servet-i Fünûn ve Son Devrin Edebiyatında Dinî Şiirler (1962), Ömer Seyfettin’in Şiirleri (1972).

Paylaş