1853’te Bursa’da dünyaya geldi. 9 Eylül 1911’de hayatını kaybetti. Özel öğrenim gördü. Henüz on beş yaşındayken Bursa vilayeti Mektubi Kalemi’nde memurluğa başladı. Hüdavendigar gazete ve matbaası müdürlüğü ve Bursa İdadisi’nde edebiyat ve ahlak öğretmenliği yaptı. Kurduğu matbaada Bursa’nın ilk dergisi olan Nilüfer ve Gündoğdu dergilerini çıkardı. Ahmet Vefik Paşa’nın Bursa valiliği sırasında sürdürdüğü tiyatro çalışmalarına yardımcı oldu. Bursa’daki Fasulyacıyan Kumpanyası oyuncularına Türkçe diksiyon ve edebiyat dersleri verdi. Yayımladığı çıkan dergilerde çıkan yazılarında Batı ve Doğu kültürleri arasında bir denge kurma çabası dikkatleri çekti.

Ahmet Vefik Paşa’nın adaptasyon çalışmalarından etkilenerek atlı tane oyun yazdı. Oyun yazarlığı, bazı edebiyat tiyatro tarihçi ve eleştirmenler tarafından “Türk Molyeri”(Cevdet Kudret, Behçet Necatigil), “Tanzimat Molyeri” (Metin And) nitelemeleriyle övgüye değer bulundu. Eleştirmenler övgülerini Feraizcizade’nin oyun tekniğinde gösterdiği ustalık kadar kullandığı dille Türkçeyi sadeleştirme çabalarına yaptığı katkıya dayandırdılar.

ESERLERİ (Güldürücü Manzaralar adı altında mizah): İnatçı Yahud Çöpçatan (1883), İcab-ı Gurur yahud İnkılab-ı Muhabbet (1885), Evhâmî (1886, latin hareriyle C. Kudret tarafından, 1974), Kırk Yalan Köse (1886, Yalan Tükendi ile yeni basımı, yay.haz. Nevin Önberk, 1979), Yalan Tükendi (1886), Teehhül Yahud İlk Gözağrısı (1886), İlk Göz Ağrısı Eski Türk Oyunları-5 (2002). Ferâizcizâde’nin Perseng / Sarf-ı Lisân-ı Âdemî, Şükûfe-Nisar-ı Zeban-ı Umumî ve Osmanî

 

 

Paylaş