HAYATI

1931 yılında Denizli’nin Buldan ilçesinde dünyaya geldi. 8 Temmuz 1981 günü İstanbul’da hayatını kaybetti. İzmir Buca Ortaokulu ikinci sınıfından ayrıldı ve ticaretle uğraşan babası ile birlikte çalışmaya başladı. Daha sonra bir süre İzmir’de yayınlanan Anadolu gazetesinin sanat sayfasını hazırlayıp yönetti. Askerliğinin ardından İstanbul’a yerleşti ve gazeteciliğe  başladı. Vatan, Son Posta ve Akşam gazetelerinde sekreter ve röportaj yazarı olarak çalıştı. 1951’de Tarık Dursun, N. Gürcan ve Z. Metin ile birlikte Kervan dergisini çıkarmaya başladı. 1961 yılında R. Teksoy ile bir filmcilik şirketi kurdu. Uzun yıllar kitap tanıtma yazıları da kaleme aldığı Akşam gazetesinden ayrıldıktan sonra dönemin en önemli yayınevlerinden biri olan E Yayınevi’ni kurdu ve ölümüne kadar bu yayınevini yönetti.

Gazetelerdeki yayımladığı röportaj ve kitap tanıtma yazıları ile adından söz ettiren Cengiz Tuncer’in ilk şiiri 1945 yılında İzmir’de çıkan Gençlik dergisinde yayımlandı. Yazarın daha sonra eserleri kurucuları arasında yer aldığı Kervan, Yeditepe ve Kaynak dergilerinde yer aldı. Romanlarından “Hacizli Toprak” 1964 yılında Rusça, 1965’de ise Bulgarca dillerine çevrildi. 1965 yılında K. İnci tarafından yönetilen “Başlık” adlı filmin senaristliğini yaptı. 1965’de ise “Sevmek Seni” filminin senaristliğini ve yönetmenliğini üstlendi.

Cengiz Tuncer, 1951’de yayımladığı ve konusu doğduğu şehir olan Denizli’de bir köyde geçen “Hacizli Toprak” adlı romanında bir Ege köyünden yola çıkarak kırsal kesimde yaşayan insanların yaşamlarını ve sorunlarını konu edindi. Röportajlarından yola çıkarak kaleme aldığı ikinci romanı olan “Kerkenez”de ise yazar cinsel yönden birtakım sorunları olan bir insanın cinayet işlemeye kadar gidebilecek olan bozuk psikolojini konu aldı.

ESERLERİ

ŞİİR:

  • Devrialem (Tarık Dursun K. ile birlikte), Ankara, Kaynak, 1951’de

ROMAN:

  • Hacizli Toprak, İstanbul, Remzi, 1960’da
  • Sevmek Seni, Habora, 1966’da
  • Kerkenez, İstanbul, E, 1971’de

SENARYO:

  • Sevmek Seni, İstanbul, Habora, 1966’da

ÇEVİRİ:

  • Yaşayanlar ve Ölüler (K. Simonov, A. Emeç ile birlikte), İstanbul, Sosyal, 1968’de).

KAYNAKÇA: Şükran Kurdakul / Şairler ve Yazarlar Sözlüğü (gen. 6. bas. 1999), TBE Ansiklopedisi (2001), İhsan Işık / Resimli ve MetinLİ Örnekli Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi (2. bas., 2009), Seyit Kemal Karaalioğlu / Resimli Türk Edebiyatçılar Sözlüğü (1982), Behçet Necatigil / Edebiyatımızda İsimler Sözlüğü (18. bas. 1999).

Paylaş