Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/turkede/public_html/wp-content/themes/Divi/includes/builder/functions.php on line 5079
Avram Ventura Kimdir? Hayatı ve Eserleri | Türk Edebiyatçılar İnternet Ansiklopedisi

HAYATI

Şair ve denemeci. 10 Ekim 1949 günü İzmir’de dünyaya geldi. Raşel Hanım ile tüccar Davi Ventura’nın oğlu. Karataş Musevi İlkokulu (1961), Kültür Ortaokulu (1964), İzmir Ticaret Lisesi (1968) ve Ege Üni. İktisadi ve Ticari Bilimler Fakültesi’nden (1972) mezun oldu. Şalom gazetesinin İzmir temsilciliğini yapmakta ve aynı gazetede köşe yazıları yazmaktadır. İzmir Kültür ve Sanat Derneği üyesi. 1973’ten bu yana ticaretle meşgul. Evli ve iki çocuk babası. 

İlk şiiri 1968’de Hafta Sonu gazetesinde çıktı. 1970’li yıllarda Varlık, Yeditepe, Somut ve Güney dergilerinde, son yıllarda da Yeni Biçem, Düşlem, Yaklaşım dergilerinde şiirleri ve denemeleri yayımlandı. “Benim Hiç Kardeşim Olmadı” adlı şiiri Nesim Eskin tarafından İbraniceye çevrildi ve İsrail’de Apirion dergisinde yayımlandı (47. sayı, 1997). 

ESERLERİ

Şiir:  

  • Sevgidir Yaşayan, İzmir: Sanat-Koop, 1985 
  • Boşlukta Bir Ses, İzmir: Ozan, 1991 
  • Beş Yüz Dallı Akasya, İst.: Broy, 1993 
  • Yol Üçlemleri, İzmir: İleri, 1995 
  • Gözleri Yüreğimin, İzmir: Ercan, 2002 

Deneme: 

  •  Bir Sözü Söylemek Gerek, İst.: Gözlem, 1993 
  • Kırk Dilli Kuş, İst.: Gözlem, 1995 
  • Ayın Aydınlık Yüzü, İst.: İnkılâp, 1999 
  • Körlerin Gördüğü, İzmir: Etki, 2003 
  • Yalnız Sen Varsın, İzmir: Etki, 2007 
  • Damlada Gizli Duran, İzmir: Şenocak, 2003 

ESER ÖRNEKLERİ

BİLGELİK AĞACININ GÖLGESİNDE 

Hermann Hesse, 1917 yılında kaleme aldığı “Sığınma” başlıklı denemesinde bir düşünceden söz eder: Yeryüzünde kaçıp sığınacağı, saklanıp gizleneceği herhangi bir yer! İnsanlardan ve gürültüden uzak, doğa ile başbaşa.. Orada huzunu kaçıracak hiç bir şey olmamalı. Yalnızlığını, uykularını, düşüncelerini hiçbir şey sekteye uğratmamalı. Yıllar geçtikçe bu düşleminin daha çok güçlenmesine, farklı kaynaklarla beslenip gelişmesine karşın; bu süre içinde yaşadıkları, okudukları, geçirdiği sağlık sorunları, düşüncelerinde karşıt cepheler oluşturmaya başlar. Bir ara, ömür boyu düşlediği o sığınağa kavuşma olanağına sahip olsa da kendince çeşitli bahaneler uydurarak, gitmemek için yan çizmeye çalışır. Sonunda gerçeğe ulaşır: Bir ömür boyu aradığı yer, kendi dışında değil, içindedir! Kendisinden başka kimsenin bulunmadığı, dünyanın elinin uzanmadığı, tek başına saltanat sürebileceği, bir dağda ya da bir mağaradakinden daha güven içinde yaşayabileceği bir yer! Hesse sözlerini şöyle noktalıyor: Ey derinlerde saklı yatan sığınak! Hiçbir fırtına ulaşamaz sana kadar, hiçbir ateş yakmaz seni, hiçbir savaş seni yok edemez. İçindeki küçük odacık, küçük tabut, küçük beşik, sen hedefimsin benim! 

KAYNAKÇA: O. Çallı, “Kırk Dilli Kuş”, Varlık, S. 1065 (Haziran 1996); L. Palombo, “ ‘İnsanın Avukatı’ Avram Ventura’yla Edebiyat Üzerine Bir Çift Söz”, Şalom, 10 Temmuz 1996; Kurdakul, Sözlük (1999), 695. 

Paylaş