Hayatı
Öykü ve roman yazarı. 7 Temmuz 1962 günü İstanbul’da dünyaya geldi. Asıl adı Ali TATAROĞLU. Suna Hanım ile mimar Mehmet Tataroğlu’nun oğlu. İstanbul Alman Lisesi’ni (1981) ve İTÜ Mimarlık Fakültesi’ni bitirdi (1986). Sorbonne Üniversitesi Plastik Sanatlar Fakültesi’nde “Yaşar Kemal’in Yapıtlarında Geleneksel Türk Halk Masallarının İşlenişi” konulu bir tez hazırladı (1993). İstanbul ve Londra’da mimarlık, çeşitli üniversitelerde İngilizce okutmanlığı yaptı.
1980’lerin sonlarında öyküler yazmaya başladı. Milliyet Sanat, Varlık, kitap-lık, Cogito, Sanat Dünyamız, Geceyazısı dergilerinde öykü, şiir, deneme ve eleştirileri çıktı. Gizli Kalmış Bir İstanbul Masalı’nın yazarı olduğunu 2007’de kitap-lık dergisinde açıkladı. İletişimsizlik ve anlam yitimi üstünde yoğunlaşan öykülerinde bilinç akışı tekniğine dayalı diyalogları, dil oyunları, zaman ve geçmiş kavramlarına ilişkin farklı algıları ile dikkat çekti. Öyküleri İngilizce ve Almancaya çevrildi ve antolojilerde yer aldı.
Ödülleri
- “Gizli Kalmış Bir İstanbul Masalı” ile 1991 Haldun Taner Öykü Ödülü (Nurten Ay adıyla katıldı, Adnan Özyalçıner’le paylaştı)
- “İnsansız Konağın İkonu” ile 1992 Milliyet Öykü Ödülü (İkincilik)
Eserleri
Öykü:
- Gizli Kalmış Bir İstanbul Masalı, (Nurten Ay adıyla) İst.: Simavi, 1991 (Ali Teoman adıyla, Sel, 2007)
- İnsansız Konağın İkonu, İst.: Milliyet, 1993
- Pervaneler, İst.: YKY, 1998
- Aşk Yaşama Çok Uçuk, İst.: Sel, 2006
Roman:
- Uykuda Çocuk Ölümleri, İst.: YKY, 2002
- Bir Garip Cindi Zümrüdüanka, İst.: Sel, 2005
- Karadelik Güncesi, İst.: Sel, 2007; Eşikte, İst.: Sel, 2008.
Eser Örnekleri
Karadelik Güncesi’nden
Yüz sayısının temsil ettiği yetkin bütünden bir eksiklik, adalet sisteminin ister istemez içinde barındırdığı ufak yanılma payını simgeliyordu. Belki tedirgin edici, ancak her şeye karşın göze alınması, hatta teşvik edilmesi gereken bir riskti bu, çünkü tıpkı siyahın beyazı ya da karanlığın ışığı görünür kılması gibi, küçük de olsa bir adaletsizlik olasılığının varlığı, adaleti olumluyor, onun paha biçilmez değerini ortaya koyuyordu.
Kırık Kalpler Terzihanesi’nden
Beklemek
Ancak beklenen ikinci zil sesi bir türlü gelmek bilmez , ayak sesleri kapının önünden uzaklasmaz. Onun orada seni beklediğini bilirsin .Kapının iki yanında bekleşirsiniz: Tedirgin edici bir bekini.
Kaynakça: İhsan Işık / Resimli ve Metin Örnekli Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi (2. bas., 2009), Türkiye Yazarlar Birliği / Türkiye Kültür Sanat Yıllığı (2012).