Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/turkede/public_html/wp-content/themes/Divi/includes/builder/functions.php on line 5079
Ali Mümtaz Arolat Kimdir? Hayatı ve Eserleri | Türk Edebiyatçılar İnternet Ansiklopedisi

HAYATI

XX. Yüzyıl şairlerinden. 23 Temmuz 1897 günü İstanbul’da dünyaya geldi. 4 Eylül 1967’de kalp yetmezliği nedeni ile İstanbul’da yaşama veda etti. Zincirlikuyu Mezarlığı’na defnedildi. Bazı yapıtlarını Ali Hasan, Seza ve Ali Mümtaz imzaları ile kaleme aldı. I. Dünya Savaşı’nda Sarıkamış taaruruzunu yapmamak için Üçüncü Ordu komutanlığından istifa eden Hasan İzzettin Paşa ile Çapanoğulları’ndan Fatma Refia Hanım’ın oğludur.

İlk ve orta öğrenimini Galatasaray Sultanisi’nde yapan Ali Mümtaz Arolat, öğrenimi sürerken I. Dünya Savaşı’na gönüllü olarak katıldı. Terhis sonrası Ali Ticaret Mektebi’nden mezun oldu. Bazı yabancı bankalarda çalıştı. Daha sonra İş Bankası’na girdi. Emekliye ayrılıncaya kadar İş Bankası’nın Muhsebe Müdür Muavinliği’ni görevini yürüttü.

Ali Mümtaz Arolat’ın ilk şiirleri Seza imzası ile Şair ve Nedim dergilerinde yayımlandı. Ali Mümtaz adıyla Yeni Mecmua’da, özellikle de Yahya Kemal Beyatlı’nın edebi başkanlığını yaptığı Dergah dergisinde düzenli olarak şiirleri yer aldı. Yeni Mecmua, Milli Mecmua ve Dergah dergilerinde çıkan şiirleri ile döneminde çok sevilmesine rağmen 1930’dan sonra suskunluğa girdi.

Türk edebiyatının ilk sembolist şairlerinden biri olarak kabul edilen Ali Mümtaz Arolat, konularını tabiat manzaralarından, aşk duygularından alan ürünler kaleme aldı. Hayale ve ritme önem veren bir hece şairi oldu. Sonraları serbest nazımla da şiirler yazdı. N. S. Banarlı’nın “hece ile şiire canlı ve hareketli bir ses katarak, ileri bir şiir anlayışı ile birtakım renk, ışık, su ve gece şiirleri terennüm eden bir şair” olarak tanıttığı Arolat, Milli Edebiyat Akımı’na sadece hece veznini kullanarak katıldı. Şair ilk ürünlerini 1926’da “Bir Gemi Yelken Açtı” adlı kitapta derledi. Bu tarihten sonra kaleme aldığı ürünlerini ise 1960’da “Hayal İkliminden Dönen Diyor ki” adını verdiği kitabında topladı.

ESERLERİ

ŞİİR:

  • Bir Gemi Yelken Açtı (1926’da)
  • Hayal İkliminden Dönen Diyor ki (1960’da).

KAYNAKÇA: Kenan Akyüz / Batı Tesirinde Türk Şiiri Antolojisi (1960) – Modern Türk Edebiyatının Ana Çizgileri (1965), Nihat Sami Banarlı / Resimli Türk Ede biyatı Tarihi (1973), Mehmet Behçet Yazar / Edebiyatçılar Alemi–Edebiyatımızın Unutulan Simaları (yay. haz. Mustafa Everdi, 1999), Behçet Necatigil / Edebiyatımızda İsimler Sözlüğü (18. bas. 1999), Şükran Kurdakul / Şairler ve Yazarlar Sözlüğü (gen. 6. bas. 1999), TBE Ansiklopedisi (2001)

 

Paylaş